Nieuws


Presentatie polderkatern Rethorica in Bommelstee met Tomas Ross - woensdag 6 november 2019


DEN BOMMEL – Schrijver Tomas Ross is op vrijdag 29 november in zijn geboortedorp Den Bommel. In De Bommelstee luistert hij de presentatie van een boek van Sociëteit Rethorica op. Tomas Ross houdt een lezing over zijn werk en Den Bommel in oorlogstijd. Ook signeert hij zijn nieuwste boek.

 

Sociëteit Rethorica presenteert deel IV in de serie ‘Blik op de agrarische geschiedenis van Goeree-Overflakkee’. Daarin staat het meest oostelijke deel van Goeree-Overflakkee centraal: Ooltgensplaat en Den Bommel. Eerdere polderkaternen beschreven de polders rond Sommelsdijk (deel I), Oude- en Nieuwe-Tonge (deel  II) en Middelharnis en Stad aan ’t Haringvliet (deel III).

De serie polderkaternen, waarin nog twee delen verschijnen, is bedoeld om de agrarische geschiedenis van Goeree-Overflakkee vast te leggen. De aandacht gaat uit naar onder andere de inpoldering, de gewassen en de landbouw, de architectuur van de boerderijen en de bewoners.

Daarnaast snijden de samenstellers steeds een thema aan binnen het kader van landelijke ontwikkelingen. Nu is dat de Tweede Wereldoorlog. Een passend thema, want in dit gedeelte van het eiland zijn diverse boerderijen door de Duitsers gesloopt. Ook zijn er noodboerderijen en -schuren gebouwd, had de inundatie veel invloed op het boerenbedrijf en dwong de bezetter de agrariërs voedsel te leveren.

Een van de weinige historische boerderijen in het gebied is het Groene Woud, de stee van de familie Jacobs, die in de Tweede Wereldoorlog een geheime zender van het verzet herbergde. De vader van Tomas Ross, destijds politieman in Den Bommel, was nauw bij het verzet betrokken.

Na de presentatie van polderkatern IV is dit met veel kaarten en foto’s geïllustreerde boekwerkje direct te koop. De prijs is 10,95 euro. Het is vervolgens ook verkrijgbaar bij een aantal boekhandels op het eiland.

De presentatie in De Bommelstee begint om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.

 

 Terug naar de vorige pagina >